Holandský řízek z mletého masa nebo celých řízků je velice oblíbený tradiční recept, ke kterému se hodí například bramborová kaše. Máme pro vás recept na dvě varianty holandského řízku.
Holandský řízek z mletého masa
Ingredience
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 středně velká cibule (jemně nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 vejce
- 1/2 hrnku strouhanky nebo strouhaného suchého chleba
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička Worcesterové omáčky
- Sůl a pepř dle chuti
- Hladká mouka pro obalení
- Máslo nebo olej na smažení
- Citrónové plátky nebo měsíčky na ozdobu (volitelné)
Postup
- Ve velké míse smíchejte mleté maso, nasekanou cibuli, nasekaný česnek, vejce, strouhanku nebo strouhaný suchý chléb, dijonskou hořčici, Worcesterovou omáčku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Vytvořte z masa kulaté placičky o tloušťce přibližně 1-2 cm. Ujistěte se, že jsou placičky rovnoměrně vytvarované.
- Obalte každou placičku v hladké mouce, aby se vytvořil tenký obal. Zbytky mouky opatrně otřete.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej na středním ohni. Přidejte placičky a smažte je z obou stran, dokud nezískají zlatohnědou a křupavou kůrku. To by mělo trvat přibližně 3-4 minuty na každou stranu, v závislosti na tloušťce placiček.
- Po upečení placičky vyjměte z pánve a nechte je na papírovém ubrousku nebo na mřížce okapat přebytečný tuk.
- Podávejte holandské řízky z mletého masa ještě teplé s přílohami, jako jsou bramborová kaše, vařené brambory, zeleninový salát nebo omáčka podle vašeho výběru.
Holandský řízek z vepřových nebo kuřecích řízků
Ingredience
- 4 vepřové nebo kuřecí řízky (přibližně 150 g každý)
- Sůl a pepř dle chuti
- Hladká mouka pro obalení řízků
- 2 vejce
- Strouhanka nebo strouhaný suchý chléb na obalování řízků
- Máslo nebo olej na smažení
- Citrónové plátky nebo měsíčky na ozdobu (volitelné)
Postup
- Řízky osolte a opepřete z obou stran. Ulehčí to jejich dochucení a přispěje k lepší chuti.
- Na připraveném pracovním povrchu si připravte tři misky. Do první misky nasypejte hladkou mouku, do druhé rozšlehejte vejce a do třetí dejte strouhanku nebo strouhaný suchý chléb.
- Každý řízek nejprve obalte v mouce, poté ponořte do rozšlehaného vejce a nakonec obalte ve strouhance nebo strouhaném chlebu. Ujistěte se, že je řízek rovnoměrně obalený.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej na středním ohni. Přidejte obalené řízky a smažte je z obou stran, dokud nezískají zlatohnědou a křupavou kůrku. To by mělo trvat přibližně 3-4 minuty na každou stranu, v závislosti na tloušťce řízků.
- Po upečení řízky vyjměte z pánve a nechte je na papírovém ubrousku nebo na mřížce okapat přebytečný tuk.
- Podávejte holandské řízky ještě teplé s přílohami, jako jsou bramborová kaše, vařené brambory, zeleninový salát nebo omáčka podle vašeho výběru.
- Pokud si přejete, můžete holandské řízky ozdobit citrónovými plátky nebo měsíčky.