Holandský řízek recept – z mletého masa nebo celých řízků

Holandský řízek z mletého masa nebo celých řízků je velice oblíbený tradiční recept, ke kterému se hodí například bramborová kaše. Máme pro vás recept na dvě varianty holandského řízku.

Holandský řízek z mletého masa

Ingredience

  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
  • 1 středně velká cibule (jemně nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku strouhanky nebo strouhaného suchého chleba
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička Worcesterové omáčky
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Hladká mouka pro obalení
  • Máslo nebo olej na smažení
  • Citrónové plátky nebo měsíčky na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mleté maso, nasekanou cibuli, nasekaný česnek, vejce, strouhanku nebo strouhaný suchý chléb, dijonskou hořčici, Worcesterovou omáčku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  2. Vytvořte z masa kulaté placičky o tloušťce přibližně 1-2 cm. Ujistěte se, že jsou placičky rovnoměrně vytvarované.
  3. Obalte každou placičku v hladké mouce, aby se vytvořil tenký obal. Zbytky mouky opatrně otřete.
  4. Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej na středním ohni. Přidejte placičky a smažte je z obou stran, dokud nezískají zlatohnědou a křupavou kůrku. To by mělo trvat přibližně 3-4 minuty na každou stranu, v závislosti na tloušťce placiček.
  5. Po upečení placičky vyjměte z pánve a nechte je na papírovém ubrousku nebo na mřížce okapat přebytečný tuk.
  6. Podávejte holandské řízky z mletého masa ještě teplé s přílohami, jako jsou bramborová kaše, vařené brambory, zeleninový salát nebo omáčka podle vašeho výběru.

Holandský řízek z vepřových nebo kuřecích řízků

Ingredience

  • 4 vepřové nebo kuřecí řízky (přibližně 150 g každý)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Hladká mouka pro obalení řízků
  • 2 vejce
  • Strouhanka nebo strouhaný suchý chléb na obalování řízků
  • Máslo nebo olej na smažení
  • Citrónové plátky nebo měsíčky na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Řízky osolte a opepřete z obou stran. Ulehčí to jejich dochucení a přispěje k lepší chuti.
  2. Na připraveném pracovním povrchu si připravte tři misky. Do první misky nasypejte hladkou mouku, do druhé rozšlehejte vejce a do třetí dejte strouhanku nebo strouhaný suchý chléb.
  3. Každý řízek nejprve obalte v mouce, poté ponořte do rozšlehaného vejce a nakonec obalte ve strouhance nebo strouhaném chlebu. Ujistěte se, že je řízek rovnoměrně obalený.
  4. Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej na středním ohni. Přidejte obalené řízky a smažte je z obou stran, dokud nezískají zlatohnědou a křupavou kůrku. To by mělo trvat přibližně 3-4 minuty na každou stranu, v závislosti na tloušťce řízků.
  5. Po upečení řízky vyjměte z pánve a nechte je na papírovém ubrousku nebo na mřížce okapat přebytečný tuk.
  6. Podávejte holandské řízky ještě teplé s přílohami, jako jsou bramborová kaše, vařené brambory, zeleninový salát nebo omáčka podle vašeho výběru.
  7. Pokud si přejete, můžete holandské řízky ozdobit citrónovými plátky nebo měsíčky.

Napsat komentář