Štrůdl z jogurtu (z jogurtového těsta) – recept

Ne až tak běžný, ale výborný štrůdl z jogurtu je osvěžující a lehký. Může být navíc připraven připraven s různými druhy ovoce, ořechy nebo třeba s čokoládou. Zde je jednoduchý a vyzkoušený recept na štrůdl z jogurtového těsta s jahodami a ořechy.

Ingredience

Těsto

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 lžíce cukru

Náplň

  • 2 hrnky čerstvých jahod nakrájených na kousky
  • 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice podle chuti

Posypání

  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  2. Přidejte jogurt, rozpuštěné máslo a cukr. Vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vytvořte z něj obdélník. Tloušťka by měla být zhruba 0,5 cm od oka.
  4. Na rozválené těsto rozprostřete nakrájené jahody a posypte je mletými ořechy, cukrem a skořicí.
  5. Okraje těsta zabalte dovnitř a zamotejte váleček. Položte štrůdl na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů.
  6. Štrůdl potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrem.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 až 30 minut nebo dokud není štrůdl krásně zlatavě hnědý.
  8. Nechte štrůdl vychladnout, nakrájejte a podávejte.

Tento štrůdl z jogurtového těsta s jahodami a ořechy je ideální pro rodinné oslavy nebo jako sladký dezert třeba ke kafíčku nebo k čaji. Můžete experimentovat s náplní podle svých chutí a kromě jahod vyzkoušet i další ovoce podle svých chutí.

Napsat komentář