Ne až tak běžný, ale výborný štrůdl z jogurtu je osvěžující a lehký. Může být navíc připraven připraven s různými druhy ovoce, ořechy nebo třeba s čokoládou. Zde je jednoduchý a vyzkoušený recept na štrůdl z jogurtového těsta s jahodami a ořechy.
Ingredience
Těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 1 hrnek řeckého jogurtu
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 lžíce cukru
Náplň
- 2 hrnky čerstvých jahod nakrájených na kousky
- 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce cukru
- 1 lžička skořice podle chuti
Posypání
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukru
Postup
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte jogurt, rozpuštěné máslo a cukr. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vytvořte z něj obdélník. Tloušťka by měla být zhruba 0,5 cm od oka.
- Na rozválené těsto rozprostřete nakrájené jahody a posypte je mletými ořechy, cukrem a skořicí.
- Okraje těsta zabalte dovnitř a zamotejte váleček. Položte štrůdl na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů.
- Štrůdl potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 až 30 minut nebo dokud není štrůdl krásně zlatavě hnědý.
- Nechte štrůdl vychladnout, nakrájejte a podávejte.
Tento štrůdl z jogurtového těsta s jahodami a ořechy je ideální pro rodinné oslavy nebo jako sladký dezert třeba ke kafíčku nebo k čaji. Můžete experimentovat s náplní podle svých chutí a kromě jahod vyzkoušet i další ovoce podle svých chutí.